Verkkoluokan käyttöohje (INFO VERKKOLUOKKA)

info-v-kayttoohje.pdf |
Avaa lukemista ja tulostamista varten yllä oleva pdf-tiedosto (päivitelty 27.8.2022).
INFO https://gen.fi/info.html
INFO VERKKOLUOKKA https://gen.fi/info-v.html
INFO Verkkoluokan käyttöohje
https://gen.fi/info-v-kayttoohje.html
SISÄLLYSLUETTELO
1. Johdanto
2. Verkkoluokkaan kirjautuminen
2.1 Yleistä
2.2 Kirjautuminen tietokoneella
2.2.1 Suorat latauslinkit
2.2.2 Verkkoluokan testausohjelma
2.3 Kirjautuminen mobiililaitteella
2.4 Verkkoluokan osoite
2.5 Kirjautumistoimet
3. Toimintapainikkeet
3.1 Luokan nimi
3.2 Kaiutinkuvake
3.3 Mikrofonikuvake
3.4 Viittauskuvake
3.5 Luokasta poistuminen
4. Luokan ruudut
4.1 Kamera (Video)
4.2 Osallistujat (Attendees)
4.3 Luokan taulu (Share)
4.4 Verkkolinkit (Web Links)
4.5 Ilmoitustaulu (Notes)
4.6 Keskustelu (Chat)
5. Oppituntitallenteiden katsominen
6. Raamattutuntien tallenteet
1. JOHDANTO
Tämä on verkkoluokan tekninen käyttöohje. Lisätietoja löydät tarvittaessa mm. seuraavista:
INFO Verkkokurssit lukuvuosi
https://gen.fi/info-lukuvuosi.html
INFO Verkkoluokassa opiskeleminen
https://gen.fi/info-v-opiskeleminen.html
Harjoitusluokka
https://gen.adobeconnect.com/harjoitusluokka/
2. VERKKOLUOKKAAN KIRJAUTUMINEN
2.1 YLEISTÄ
Adobe Connect -verkkoluokkaan voi kirjautua neljällä tavalla:
– tietokoneeseen ladattavan sovelluksen (Application) kautta
– tietokoneella selaimen (Browser) kautta ilman sovellusta
– mobiililaitteella mobiilisovelluksen kautta
– mobiililaitteella suoraan selaimen kautta
Suosittelen tietokoneen (Windows 10/11 ja Mac) käyttäjille ehdottomasti sovelluksen (Application) lataamista. Browser- eli selainversiolla on ollut enemmän ongelmia. Mobiililaitteilla on esiintynyt ongelmia sekä mobiilisovelluksella että suoralla selainyhteydellä – kannattaa kokeilla molempia, kumpi sitten paremmin toimisi.
2.2 KIRJAUTUMINEN TIETOKONEELLA
Windows 10/11 ja Mac-käyttöjärjestelmien laitteisiin voi ja ehdottomasti kannattaa ladata AC-verkkoluokan tietokonesovellus (Application).
Jos koneessa on muu käyttöjärjestelmä (Windows 7, Linux, Ubuntu jne.), niin voit tulla luokkaan selaimen (Browser) kautta. Voit tarvittaessa kokeilla Browser-versiota eri verkkoselaimien kautta (Edge, Chrome, Firefox jne.). Joku näistä saattaa toimia paremmin kuin muut.
Adobe Connect -sovellus eli AC-sovellus on maksuton. Sen voi ladata tietokoneelle
– luokkaan kirjautumisen yhteydessä
– selainversiossa luokassa
– latauslinkistä (ks. 2.2.1)
– testausohjelmasta (ks. 2.2.2)
Testausohjelma varmistaa laitteesi ohjelmien yhteensopivuuden verkkoluokan kanssa sekä verkkoyhteytesi riittävän nopeuden.
2.2.1 SUORAT LATAUSLINKIT
Sovellusten lataussivu (älä siirry Suomen sivustoon)
https://gen.adobeconnect.com/common/help/en/support/downloads.htm
Jos koneellesi on aiemmin ladattu vanha (ennen helmikuu 2021) AC-sovellus, niin sulje tarvittaessa ensin vanha sovellus ja lataa sen jälkeen uusi päivitys. Jos luokan toiminnassa tai kirjautumisessa on ongelmia, poista ladattu ohjelma ja lataa sen jälkeen uusi sovellus uudestaan.
Klikkaa latauslinkkiä ja sen jälkeen tietokoneesi näytön alapalkkiin ilmestyvää exe-tiedostoa. Klikkaa "Install". Downloading ja sen jälkeen Installing ‑latauspalkit osoittavat hetken kuluttua 100 %, ja tekstissä lukee "Installation is complete". Ennakko-oletuksena on valittu "Create a Start Menu shortcut". AC-sovellus tulee näkyviin koneesi sovellusluetteloon, josta voit sen halutessasi helposti myös poistaa.
Suosittelen myös AC-pikakuvakkeen lisäämistä työpöydällesi, eli valitse myös "Create a Desktop shortcut". Lopuksi voit poistua lataussivun alareunan Exit-napista.
Jatkossa on helpointa tulla luokkaan tämän työpöydällesi (tai ohjelmaluetteloon) lisätyn vihreän neliapilamallisen AC-pikakuvakkeen kautta. Kopioi siihen sähköpostiisi saamasi luokan osoite. Seuraavalla kirjautumiskerralla tämän ja muiden avaamiesi luokkien osoitteet näkyvät sovelluksessa. Jos et syystä tai toisesta pääse sovelluksen pikakuvakkeen kautta luokkaan, niin kopioi luokan osoite suoraan selaimesi osoiteriville.
2.2.2 VERKKOLUOKAN TESTAUSOHJELMA
Testausohjelmalla voit varmistaa laitteesi, käyttämäsi verkkoselaimen ja verkkoyhteytesi toimivuuden verkkoluokan kanssa.
Verkkoluokan testausohjelma (Adobe Connect Diagnostic Test)
https://gen.adobeconnect.com/common/help/en/support/meeting_test.htm
Jos olet asentanut koneellesi mainosten estäjän (esim. uBlock), niin poista tarvittaessa ensin tämä liitännäinen, jotta testausohjelma toimii. Testausohjelman kautta voit myös kokeilla ja säätää äänilaitteitasi (configure speaker & microphone setup).
2.3 KIRJAUTUMINEN MOBIILILAITTEELLA
Luokkaan voi tulla myös mobiililaitteella (Android- tai iOS-älypuhelimella tai tabletilla), joko sovelluksen kautta tai suoraan selaimella.
Sovellusten lataussivu (älä siirry Suomen sivustoon)
https://gen.adobeconnect.com/common/help/en/support/downloads.htm
Suosittelen kuitenkin tietokoneen käyttämistä, jos se vain on mahdollista. Mobiilisovelluksessa on ollut ongelmia erityisesti musiikin kuulumisessa. Voit kokeilla kirjautumista myös suoraan mobiililaitteesi verkkoselaimen kautta ilman sovellusta.
2.4 VERKKOLUOKAN OSOITE
Ilmoittaudu kielikurssille ensin kansalaisopistoon. Opettaja lähettää sinulle ilmoittautumisesi yhteydessä antamaasi sähköpostiosoitteeseen kurssisaatteen, josta löytyy verkkoluokan osoite. Jos et ole saanut opettajan viestiä viimeistään kurssin alkamista edeltävänä päivänä, niin tarkista roskapostit. Piilokopiona lähetetty viesti on saattanut joutua sinne.
Jos kurssin alkamiseen on aikaa alle kaksi päivää tai kurssi on jo alkanut, niin voit laittaa ilmoittautumisestasi viestin myös opettajalle (juha.muukkonen@gen.fi), niin saat nopeammin luokan osoitteen.
Jo ennen kurssin verkkoluokan osoitteen saamista voit kokeilla Juhan harjoitusluokkaan kirjautumista.
Juhan harjoitusluokka
https://gen.adobeconnect.com/harjoitusluokka/
2.5 KIRJAUTUMISTOIMET
Lataa ensin mahdollinen sovellus ja tee verkkoluokan testausohjelma (kohta 2.2.2 Verkkoluokan testausohjelma). Jos käytät erillistä mikrofonia, niin kytke se laitteeseesi ennen luokkaan kirjautumista.
– 1. Klikkaa verkkoluokan osoitetta hiirellä tai vaihtoehtoisesti kopioi se selaimesi osoiteriville tai lataamaasi AC-sovellukseen.
– 2. Valitse, tuletko luokkaan AC-sovelluksen (Application) vai selaimen (Browser) kautta. Suosittelen ehdottomasti sovellusta. Mutta jos se ei syystä tai toisesta onnistu, niin valitse "Browser".
– 3. Kirjoita avautuvaan kirjautumissivun Name-ruutuun oma nimesi. Oppilaat kirjautuvat allekirjoittaneen verkkoluokkiin Guest-statuksella ilman käyttäjätunnusta ja salasanaa.
Kirjoita nimesi siinä muodossa, jossa olet sen kurssille ilmoittautuessasi antanut: Etunimi Sukunimi. Lisäksi voit kirjoittaa paikkakuntasi, esim. "Maija Mallioppilas Kuopio". Jos tulee kirjoitusvirhe tai jotain jää pois, niin voit vielä myöhemmin luokassa korjata kirjautumisnimeäsi.
– 4. Klikkaa nimikentän alta "Enter Room".
– 5. Luokkaan tultuasi keskelle avautuu Joining the Video Conference ‑esittelyikkuna, jonka voit sulkea.
Esittelyruudun vasemmassa alanurkassa on Donʼt show this again eli Älä näytä tätä enää -pikkulaatikko. Voit laittaa siihen hiirellä rastin.
– 6. Testaa äänilaitteesi. Jos et ole tehnyt sitä jo luokkaan kirjautuessa, niin testiohjelma löytyy myös ylhäällä olevan mustan toimintapainikerivin vasemmasta reunasta luokan nimen oikealla puolella olevan pikkunuolen alta (Speaker & Microphone Setup).
3. TOIMINTAPAINIKKEET
Jos olet kirjautunut luokkaan mobiilisovelluksella (älypuhelin tai tabletti), niin silloin toimintapainikkeesi ovat erilaiset, kuin mitä tässä kerrotaan.
Toimintapainikkeet ovat luokan yläreunassa olevassa mustassa palkissa. Vasemmalta lukien (ensimmäisenä on Adobe Connectin vihreä neliapilakuvake, mutta sitä et yleensä tarvitse):
– 1. Luokan nimi
– 2. Kaiutinkuvake
– 3. Mikrofonikuvake
– 4. Viittauskuvake
Toimintapainikepalkin oikeassa reunassa on verkkoyhteyden tilaa osoittava 4-osainen palkisto, jonka tulisi olla vihreä. Seuraava on kysymysmerkki, jonka alta voi voi tarvittaessa esim. ladata/käynnistää sovelluksen. Äärimmäisenä oikealta löytyy luokasta poistumiskuvake ja sen viereltä "laatikkokuvake"-painike, jolla voi laajentaa luokan koko näytölle.
Opettaja avaa tutustumisen yhteydessä toimintapainikkeisiin myös kamerakuvakkeen. Oppilaiden kameroita ei kurssin aikana muuten käytetä
– ei tarvitse miettiä kampausta eikä pukeutumista.
3.1 LUOKAN NIMI
Luokan nimen oikealla puolella olevan pikkunuolen kautta löytyvässä Speaker & Microphone Setup -ohjelmassa voit käydä testaamassa kuulokkeesi/kaiuttimesi ja mikrofonisi. Tästä löytyy myös "Exit Room".
3.2 KAIUTINKUVAKE
Kaiutinkuvaketta klikkaamalla kuulokkeet/kaiuttimet sulkeutuvat tai avautuvat (vihreä valo sammuu tai syttyy). Kaiuttimet ovat luokkaan tultaessa päällä. Jos ne haluaa sulkea, niin silloin voi klikata vihreän kaiuttimen harmaaksi – ja harmaan jälleen vihreäksi, kun haluaa jatkaa kuuntelemista. Kaiutinkuvakkeen oikealla puolella olevaa pikkukolmiota klikkaamalla saa näkyviin valikon, josta voi valita käytettävän kaiuttimen/kuulokkeet (Select Speaker) sekä säätää äänenvoimakkuutta (Adjust Volume).
3.3 MIKROFONIKUVAKE
Mikrofonikuvaketta klikkaamalla saat yhdistettyä (Connect Microphone) mikrofonisi. Kuvakkeen oikealla puolella olevaa pikkukolmiota klikkaamalla saa näkyviin valikon, josta voi voi valita käytettävän mikrofonin (jos laitteessa on niitä useampia kytkettynä) ja säätää mikrofonin äänenvoimakkuutta (Adjust Volume).
Avattu mikrofonikuvake on vihreä. Mykistä (Mute) avattu mikrofoni klikkaamalla uudestaan kuvaketta, joka muuttuu punaiseksi. Klikkaa puheenvuoroa aloittaessasi punaista kuvaketta, joka muuttuu vihreäksi. Puheenvuorosi jälkeen voit taas mykistää mikrofonisi.
Jos yhtään mikrofonia ei ole valittavissa, niin silloin laitteeseen ei ole kytkettynä mikrofonia. Jos sinulla on mikrofoni, mutta et saa sitä toimimaan, niin kirjaudu ulos luokasta ja yritä uudelleen. Mikrofonin tulee olla kytkettynä laitteeseen ennen luokkaan kirjautumista.
Opetuksen aikana vain ne, jotka puhuvat, pitävät mikrofoninsa auki, muut suljettuna/mykistettynä.
3.4 VIITTAUSKUVAKE
Seuraavana toimintapainikkeena on viittauskuvake. Allekirjoittaneen tunneilla ei käytetä viittausta. Jos sinulla on asiaa, niin voit kirjoittaa Chat-ruutuun esim. "kysymys" tai "asiaa", ja opettaja antaa sinulle sopivassa hetkessä puheenvuoron.
Viittauskuvakkeen oikealla puolella olevasta pikkukolmiosta löytyy elevalikko. Kirjoitus- ja kuunteluoppilaat käyttävät Step Away eli kielletty ajosuunta ‑merkkiä. Mobiilisovelluksen kautta luokkaan tullut voi käyttää jotain muuta merkkiä ilmoittamaan, että ei käytä mikrofonia.
Step Away -merkkiä (tai mobiililaitteella jotain muuta merkkiä) voi käyttää myös paniikkinappulana: "Nyt älä, opettaja, kysy minulta yhtään mitään!" Silloin opettaja ei häiritse sinua kysymyksillä: Saat vapaasti keskittyä kuuntelemiseen ja oppitunnin seuraamiseen ilman osaamis- ja suorituspaineita.
Viittausvalikon eleen (Step Away jne.) voi kuitata pois klikkaamalla sitä toimintapainikerivistä.
3.5 LUOKASTA POISTUMINEN
Pääset ulos luokasta ruudun oikeasta yläkulmasta tai luokan nimen alta löytyvästä Exit Room -kohdasta.
4. LUOKAN RUUDUT
Juhan verkkoluokassa on mm. seuraavia ruutuja (osa näkyy vasta tunnilla):
Video (verkkokamera)
Attendees (osallistujat)
Notes 6 (tervetuloa – näkyy vain kurssin alkaessa)
Notes 5 (Isä meidän ja rukoushetken tekstit)
Share (luokan taulu)
Notes (ilmoitustaulu)
Vastausruutu
Web Links (verkkolinkit)
Chat (keskustelu)
Video- ja Share-ruudun (eli luokan taulun) voi halutessaan suurentaa koko näytölle. Tämä toiminto on käytettävissä myös tallennetta katsottaessa.
Jos Attendees-, Notes-, Web Links tai Chat-ruudussa on enemmän tekstiä, kuin mitä kerralla näyttöön mahtuu, niin kyseisen ruudun oikeaan reunaan ilmestyy harmaa palkki, jota siirtämällä saa näkyviin piilossa olevan tekstin. Näissä ruuduissa voi liikkua myös nuolinäppäimillä. Tämäkin toiminto on käytössä myös tallennetta katsottaessa.
Jokaisen ruudun oikeassa yläkulmassa on kolmen pisteen valikko, josta löytyy kyseiseen ruutuun mahdollisesti liittyviä lisätoimintoja.
4.1 KAMERA (Video)
Oppituntien aikana vain opettaja käyttää verkkokameraa. Opetuksen aikana oppilaiden ei tarvitse miettiä omaa ulkonäköään tai pukeutumistaan: kotioloissa saa olla rennosti! Kurssin alussa esittäytymisen yhteydessä oppilaatkin voivat halutessaan avata oman kameransa.
4.2 OSALLISTUJAT (Attendees)
Kameran alla olevasta Attendees- eli osallistujat-ruudusta näkyy luokkaan kirjautuneiden nimet. Attendees-ruudun oikean ylänurkan kolmesta pisteestä avautuvassa Edit My Info -valikossa voi korjata mahdollisesti kirjautumisen yhteydessä tulleet virheet tai puutteet omassa nimessä.
Oppilaita tulee luokkaan ympäri Suomen – joskus muistakin maista. Voit hyvin kirjoittaa nimesi jälkeen myös paikkakuntasi: Olli Oppilas Tampere. Jos samalla koneella on useita oppilaita, niin silloin voi kirjoittaa: Esko ja Elli Esimerkki Oulu tai Maija Mallioppilas ja Veera Verkko-oppilas Kajaani.
4.3 LUOKAN TAULU (Share)
Keskellä näyttöä on Share- eli luokan taulu -ruutu. Opettaja jakaa siihen jonkun oman tietokoneensa ohjelman, yleensä heprean/aramean/kreikan kirjoittamiseen sopivan tekstinkäsittelyohjelman. Kun opettaja on avannut luokan taulun, niin oppilas voi sen halutessaan suurentaa koko näytölle. Ruudun oikeassa ylänurkassa on koko näytön painike (pikkulaatikko kulmamerkkeineen).
4.4 VERKKOLINKIT (Web Links)
Tunnilla käytettyjen ja kotiläksyjen tekemiseen tarvittavien pdf-dokumenttien osoitteet tulevat Web Links -ruutuun noin vuorokauden kuluessa tunnin pitämisestä. Verkkolinkit toimivat vain tietokoneella. Mobiililaitteiden käyttäjät voivat avata tiedostot suoraan luokan varastosta, jonka osoitteen saat opettajalta kurssin aloitussaatteessa.
4.5 ILMOITUSTAULU (Notes)
Notes-ruutu on luokan ilmoitustaulu. Siinä näkyy kurssin aikataulu sekä seuraavan tunnin kotiläksyt.
4.6 KESKUSTELU (Chat)
Chat- eli keskusteluruutuun voi kirjoittaa tervehdyksiä, kysymyksiä tai muita kommentteja. Oma kirjautumisnimesi näkyy viestissä (kirjoittajalle näkyy pelkkä "You"), joten omaa nimeä ei tarvitse lisätä. Viesti kirjoitetaan ruudun alareunassa olevaan valkoiseen kenttään (Type here) ja lähetetään joko klikkaamalla sen vieressä olevaa nuolta tai näppäimistön Enter-painikkeella.
Jos haluat viestisi näkyvän vain opettajalle, niin klikkaa Everyone-kohdan vierestä plus-merkkiä ja valitse Hosts. Käytä tätä Hosts-valintaa vain silloin, kun opettaja on luokassa. Tuntien välillä vain Everyone-kohtaan jätetyt viestit tulevat perille.
5. OPPITUNTIEN TALLENTEET
Jokaisesta oppitunnista on tarkoitus tehdä tallenne. Tallenteen osoite tulee heti oppitunnin jälkeen luokan Web Links -ruutuun. Tallenteen voi laittaa tauolle tai jatkaa katsomista haluamastaan kohdasta. Äänenvoimakkuutta voi säätää oikealta alhaalta. Jos Notes- tai Chat-ruudussa on paljon tekstiä, niin niitä voi katsoa myös tallennetta seurattaessa palkkeja vierittämällä tai nuolinäppäimillä.
Kansalaisopiston maksullisten kurssien oppituntitallenteet on tarkoitettu vain niille, jotka ovat kurssille ilmoittautuneet. Yhden tallenteen voi omalla tietokoneella näyttää ystäville kurssin esittelemiseksi. Älä jaa kuitenkaan luokan tai tallenteiden osoitteita muille. Kurssin tallenteet ovat katsottavissa seuraavan lukuvuoden alkuun asti.
Jos tallenteella on synkronointiongelmia (ääni ja kuva kulkevat eri tahdissa, opettajan ja oppilaiden äänet menevät sekaisin), niin sulje tallenne ja verkkoselain sekä aloita uudelleen alusta. Voit myös kokeilla selaimen vaihtamista tai aikaa, jolloin verkossa ei ole niin paljon ruuhkaa.
6. RAAMATTUTUNTIEN TALLENTEET
Raamattutuntien tallenteet (noin sata tallennetta vuosilta 2017–2019) ovat vapaasti katsottavissa. Mp4-videoiden kuvanlaatu on huonompi kuin verkkoluokkatallenteissa.
T Tallenteet ja videot
https://gen.fi/t.html
Youtube-kanava "Juha Muukkonen – Genesis ry"
https://www.youtube.com/channel/UCu810gEoHTUKL7YQSEhtQxw
www.bit.ly/JuhanYoutube
INFO https://gen.fi/info.html
INFO VERKKOLUOKKA https://gen.fi/info-v.html
INFO Verkkoluokan käyttöohje
https://gen.fi/info-v-kayttoohje.html
SISÄLLYSLUETTELO
1. Johdanto
2. Verkkoluokkaan kirjautuminen
2.1 Yleistä
2.2 Kirjautuminen tietokoneella
2.2.1 Suorat latauslinkit
2.2.2 Verkkoluokan testausohjelma
2.3 Kirjautuminen mobiililaitteella
2.4 Verkkoluokan osoite
2.5 Kirjautumistoimet
3. Toimintapainikkeet
3.1 Luokan nimi
3.2 Kaiutinkuvake
3.3 Mikrofonikuvake
3.4 Viittauskuvake
3.5 Luokasta poistuminen
4. Luokan ruudut
4.1 Kamera (Video)
4.2 Osallistujat (Attendees)
4.3 Luokan taulu (Share)
4.4 Verkkolinkit (Web Links)
4.5 Ilmoitustaulu (Notes)
4.6 Keskustelu (Chat)
5. Oppituntitallenteiden katsominen
6. Raamattutuntien tallenteet
1. JOHDANTO
Tämä on verkkoluokan tekninen käyttöohje. Lisätietoja löydät tarvittaessa mm. seuraavista:
INFO Verkkokurssit lukuvuosi
https://gen.fi/info-lukuvuosi.html
INFO Verkkoluokassa opiskeleminen
https://gen.fi/info-v-opiskeleminen.html
Harjoitusluokka
https://gen.adobeconnect.com/harjoitusluokka/
2. VERKKOLUOKKAAN KIRJAUTUMINEN
2.1 YLEISTÄ
Adobe Connect -verkkoluokkaan voi kirjautua neljällä tavalla:
– tietokoneeseen ladattavan sovelluksen (Application) kautta
– tietokoneella selaimen (Browser) kautta ilman sovellusta
– mobiililaitteella mobiilisovelluksen kautta
– mobiililaitteella suoraan selaimen kautta
Suosittelen tietokoneen (Windows 10/11 ja Mac) käyttäjille ehdottomasti sovelluksen (Application) lataamista. Browser- eli selainversiolla on ollut enemmän ongelmia. Mobiililaitteilla on esiintynyt ongelmia sekä mobiilisovelluksella että suoralla selainyhteydellä – kannattaa kokeilla molempia, kumpi sitten paremmin toimisi.
2.2 KIRJAUTUMINEN TIETOKONEELLA
Windows 10/11 ja Mac-käyttöjärjestelmien laitteisiin voi ja ehdottomasti kannattaa ladata AC-verkkoluokan tietokonesovellus (Application).
Jos koneessa on muu käyttöjärjestelmä (Windows 7, Linux, Ubuntu jne.), niin voit tulla luokkaan selaimen (Browser) kautta. Voit tarvittaessa kokeilla Browser-versiota eri verkkoselaimien kautta (Edge, Chrome, Firefox jne.). Joku näistä saattaa toimia paremmin kuin muut.
Adobe Connect -sovellus eli AC-sovellus on maksuton. Sen voi ladata tietokoneelle
– luokkaan kirjautumisen yhteydessä
– selainversiossa luokassa
– latauslinkistä (ks. 2.2.1)
– testausohjelmasta (ks. 2.2.2)
Testausohjelma varmistaa laitteesi ohjelmien yhteensopivuuden verkkoluokan kanssa sekä verkkoyhteytesi riittävän nopeuden.
2.2.1 SUORAT LATAUSLINKIT
Sovellusten lataussivu (älä siirry Suomen sivustoon)
https://gen.adobeconnect.com/common/help/en/support/downloads.htm
Jos koneellesi on aiemmin ladattu vanha (ennen helmikuu 2021) AC-sovellus, niin sulje tarvittaessa ensin vanha sovellus ja lataa sen jälkeen uusi päivitys. Jos luokan toiminnassa tai kirjautumisessa on ongelmia, poista ladattu ohjelma ja lataa sen jälkeen uusi sovellus uudestaan.
Klikkaa latauslinkkiä ja sen jälkeen tietokoneesi näytön alapalkkiin ilmestyvää exe-tiedostoa. Klikkaa "Install". Downloading ja sen jälkeen Installing ‑latauspalkit osoittavat hetken kuluttua 100 %, ja tekstissä lukee "Installation is complete". Ennakko-oletuksena on valittu "Create a Start Menu shortcut". AC-sovellus tulee näkyviin koneesi sovellusluetteloon, josta voit sen halutessasi helposti myös poistaa.
Suosittelen myös AC-pikakuvakkeen lisäämistä työpöydällesi, eli valitse myös "Create a Desktop shortcut". Lopuksi voit poistua lataussivun alareunan Exit-napista.
Jatkossa on helpointa tulla luokkaan tämän työpöydällesi (tai ohjelmaluetteloon) lisätyn vihreän neliapilamallisen AC-pikakuvakkeen kautta. Kopioi siihen sähköpostiisi saamasi luokan osoite. Seuraavalla kirjautumiskerralla tämän ja muiden avaamiesi luokkien osoitteet näkyvät sovelluksessa. Jos et syystä tai toisesta pääse sovelluksen pikakuvakkeen kautta luokkaan, niin kopioi luokan osoite suoraan selaimesi osoiteriville.
2.2.2 VERKKOLUOKAN TESTAUSOHJELMA
Testausohjelmalla voit varmistaa laitteesi, käyttämäsi verkkoselaimen ja verkkoyhteytesi toimivuuden verkkoluokan kanssa.
Verkkoluokan testausohjelma (Adobe Connect Diagnostic Test)
https://gen.adobeconnect.com/common/help/en/support/meeting_test.htm
Jos olet asentanut koneellesi mainosten estäjän (esim. uBlock), niin poista tarvittaessa ensin tämä liitännäinen, jotta testausohjelma toimii. Testausohjelman kautta voit myös kokeilla ja säätää äänilaitteitasi (configure speaker & microphone setup).
2.3 KIRJAUTUMINEN MOBIILILAITTEELLA
Luokkaan voi tulla myös mobiililaitteella (Android- tai iOS-älypuhelimella tai tabletilla), joko sovelluksen kautta tai suoraan selaimella.
Sovellusten lataussivu (älä siirry Suomen sivustoon)
https://gen.adobeconnect.com/common/help/en/support/downloads.htm
Suosittelen kuitenkin tietokoneen käyttämistä, jos se vain on mahdollista. Mobiilisovelluksessa on ollut ongelmia erityisesti musiikin kuulumisessa. Voit kokeilla kirjautumista myös suoraan mobiililaitteesi verkkoselaimen kautta ilman sovellusta.
2.4 VERKKOLUOKAN OSOITE
Ilmoittaudu kielikurssille ensin kansalaisopistoon. Opettaja lähettää sinulle ilmoittautumisesi yhteydessä antamaasi sähköpostiosoitteeseen kurssisaatteen, josta löytyy verkkoluokan osoite. Jos et ole saanut opettajan viestiä viimeistään kurssin alkamista edeltävänä päivänä, niin tarkista roskapostit. Piilokopiona lähetetty viesti on saattanut joutua sinne.
Jos kurssin alkamiseen on aikaa alle kaksi päivää tai kurssi on jo alkanut, niin voit laittaa ilmoittautumisestasi viestin myös opettajalle (juha.muukkonen@gen.fi), niin saat nopeammin luokan osoitteen.
Jo ennen kurssin verkkoluokan osoitteen saamista voit kokeilla Juhan harjoitusluokkaan kirjautumista.
Juhan harjoitusluokka
https://gen.adobeconnect.com/harjoitusluokka/
2.5 KIRJAUTUMISTOIMET
Lataa ensin mahdollinen sovellus ja tee verkkoluokan testausohjelma (kohta 2.2.2 Verkkoluokan testausohjelma). Jos käytät erillistä mikrofonia, niin kytke se laitteeseesi ennen luokkaan kirjautumista.
– 1. Klikkaa verkkoluokan osoitetta hiirellä tai vaihtoehtoisesti kopioi se selaimesi osoiteriville tai lataamaasi AC-sovellukseen.
– 2. Valitse, tuletko luokkaan AC-sovelluksen (Application) vai selaimen (Browser) kautta. Suosittelen ehdottomasti sovellusta. Mutta jos se ei syystä tai toisesta onnistu, niin valitse "Browser".
– 3. Kirjoita avautuvaan kirjautumissivun Name-ruutuun oma nimesi. Oppilaat kirjautuvat allekirjoittaneen verkkoluokkiin Guest-statuksella ilman käyttäjätunnusta ja salasanaa.
Kirjoita nimesi siinä muodossa, jossa olet sen kurssille ilmoittautuessasi antanut: Etunimi Sukunimi. Lisäksi voit kirjoittaa paikkakuntasi, esim. "Maija Mallioppilas Kuopio". Jos tulee kirjoitusvirhe tai jotain jää pois, niin voit vielä myöhemmin luokassa korjata kirjautumisnimeäsi.
– 4. Klikkaa nimikentän alta "Enter Room".
– 5. Luokkaan tultuasi keskelle avautuu Joining the Video Conference ‑esittelyikkuna, jonka voit sulkea.
Esittelyruudun vasemmassa alanurkassa on Donʼt show this again eli Älä näytä tätä enää -pikkulaatikko. Voit laittaa siihen hiirellä rastin.
– 6. Testaa äänilaitteesi. Jos et ole tehnyt sitä jo luokkaan kirjautuessa, niin testiohjelma löytyy myös ylhäällä olevan mustan toimintapainikerivin vasemmasta reunasta luokan nimen oikealla puolella olevan pikkunuolen alta (Speaker & Microphone Setup).
3. TOIMINTAPAINIKKEET
Jos olet kirjautunut luokkaan mobiilisovelluksella (älypuhelin tai tabletti), niin silloin toimintapainikkeesi ovat erilaiset, kuin mitä tässä kerrotaan.
Toimintapainikkeet ovat luokan yläreunassa olevassa mustassa palkissa. Vasemmalta lukien (ensimmäisenä on Adobe Connectin vihreä neliapilakuvake, mutta sitä et yleensä tarvitse):
– 1. Luokan nimi
– 2. Kaiutinkuvake
– 3. Mikrofonikuvake
– 4. Viittauskuvake
Toimintapainikepalkin oikeassa reunassa on verkkoyhteyden tilaa osoittava 4-osainen palkisto, jonka tulisi olla vihreä. Seuraava on kysymysmerkki, jonka alta voi voi tarvittaessa esim. ladata/käynnistää sovelluksen. Äärimmäisenä oikealta löytyy luokasta poistumiskuvake ja sen viereltä "laatikkokuvake"-painike, jolla voi laajentaa luokan koko näytölle.
Opettaja avaa tutustumisen yhteydessä toimintapainikkeisiin myös kamerakuvakkeen. Oppilaiden kameroita ei kurssin aikana muuten käytetä
– ei tarvitse miettiä kampausta eikä pukeutumista.
3.1 LUOKAN NIMI
Luokan nimen oikealla puolella olevan pikkunuolen kautta löytyvässä Speaker & Microphone Setup -ohjelmassa voit käydä testaamassa kuulokkeesi/kaiuttimesi ja mikrofonisi. Tästä löytyy myös "Exit Room".
3.2 KAIUTINKUVAKE
Kaiutinkuvaketta klikkaamalla kuulokkeet/kaiuttimet sulkeutuvat tai avautuvat (vihreä valo sammuu tai syttyy). Kaiuttimet ovat luokkaan tultaessa päällä. Jos ne haluaa sulkea, niin silloin voi klikata vihreän kaiuttimen harmaaksi – ja harmaan jälleen vihreäksi, kun haluaa jatkaa kuuntelemista. Kaiutinkuvakkeen oikealla puolella olevaa pikkukolmiota klikkaamalla saa näkyviin valikon, josta voi valita käytettävän kaiuttimen/kuulokkeet (Select Speaker) sekä säätää äänenvoimakkuutta (Adjust Volume).
3.3 MIKROFONIKUVAKE
Mikrofonikuvaketta klikkaamalla saat yhdistettyä (Connect Microphone) mikrofonisi. Kuvakkeen oikealla puolella olevaa pikkukolmiota klikkaamalla saa näkyviin valikon, josta voi voi valita käytettävän mikrofonin (jos laitteessa on niitä useampia kytkettynä) ja säätää mikrofonin äänenvoimakkuutta (Adjust Volume).
Avattu mikrofonikuvake on vihreä. Mykistä (Mute) avattu mikrofoni klikkaamalla uudestaan kuvaketta, joka muuttuu punaiseksi. Klikkaa puheenvuoroa aloittaessasi punaista kuvaketta, joka muuttuu vihreäksi. Puheenvuorosi jälkeen voit taas mykistää mikrofonisi.
Jos yhtään mikrofonia ei ole valittavissa, niin silloin laitteeseen ei ole kytkettynä mikrofonia. Jos sinulla on mikrofoni, mutta et saa sitä toimimaan, niin kirjaudu ulos luokasta ja yritä uudelleen. Mikrofonin tulee olla kytkettynä laitteeseen ennen luokkaan kirjautumista.
Opetuksen aikana vain ne, jotka puhuvat, pitävät mikrofoninsa auki, muut suljettuna/mykistettynä.
3.4 VIITTAUSKUVAKE
Seuraavana toimintapainikkeena on viittauskuvake. Allekirjoittaneen tunneilla ei käytetä viittausta. Jos sinulla on asiaa, niin voit kirjoittaa Chat-ruutuun esim. "kysymys" tai "asiaa", ja opettaja antaa sinulle sopivassa hetkessä puheenvuoron.
Viittauskuvakkeen oikealla puolella olevasta pikkukolmiosta löytyy elevalikko. Kirjoitus- ja kuunteluoppilaat käyttävät Step Away eli kielletty ajosuunta ‑merkkiä. Mobiilisovelluksen kautta luokkaan tullut voi käyttää jotain muuta merkkiä ilmoittamaan, että ei käytä mikrofonia.
Step Away -merkkiä (tai mobiililaitteella jotain muuta merkkiä) voi käyttää myös paniikkinappulana: "Nyt älä, opettaja, kysy minulta yhtään mitään!" Silloin opettaja ei häiritse sinua kysymyksillä: Saat vapaasti keskittyä kuuntelemiseen ja oppitunnin seuraamiseen ilman osaamis- ja suorituspaineita.
Viittausvalikon eleen (Step Away jne.) voi kuitata pois klikkaamalla sitä toimintapainikerivistä.
3.5 LUOKASTA POISTUMINEN
Pääset ulos luokasta ruudun oikeasta yläkulmasta tai luokan nimen alta löytyvästä Exit Room -kohdasta.
4. LUOKAN RUUDUT
Juhan verkkoluokassa on mm. seuraavia ruutuja (osa näkyy vasta tunnilla):
Video (verkkokamera)
Attendees (osallistujat)
Notes 6 (tervetuloa – näkyy vain kurssin alkaessa)
Notes 5 (Isä meidän ja rukoushetken tekstit)
Share (luokan taulu)
Notes (ilmoitustaulu)
Vastausruutu
Web Links (verkkolinkit)
Chat (keskustelu)
Video- ja Share-ruudun (eli luokan taulun) voi halutessaan suurentaa koko näytölle. Tämä toiminto on käytettävissä myös tallennetta katsottaessa.
Jos Attendees-, Notes-, Web Links tai Chat-ruudussa on enemmän tekstiä, kuin mitä kerralla näyttöön mahtuu, niin kyseisen ruudun oikeaan reunaan ilmestyy harmaa palkki, jota siirtämällä saa näkyviin piilossa olevan tekstin. Näissä ruuduissa voi liikkua myös nuolinäppäimillä. Tämäkin toiminto on käytössä myös tallennetta katsottaessa.
Jokaisen ruudun oikeassa yläkulmassa on kolmen pisteen valikko, josta löytyy kyseiseen ruutuun mahdollisesti liittyviä lisätoimintoja.
4.1 KAMERA (Video)
Oppituntien aikana vain opettaja käyttää verkkokameraa. Opetuksen aikana oppilaiden ei tarvitse miettiä omaa ulkonäköään tai pukeutumistaan: kotioloissa saa olla rennosti! Kurssin alussa esittäytymisen yhteydessä oppilaatkin voivat halutessaan avata oman kameransa.
4.2 OSALLISTUJAT (Attendees)
Kameran alla olevasta Attendees- eli osallistujat-ruudusta näkyy luokkaan kirjautuneiden nimet. Attendees-ruudun oikean ylänurkan kolmesta pisteestä avautuvassa Edit My Info -valikossa voi korjata mahdollisesti kirjautumisen yhteydessä tulleet virheet tai puutteet omassa nimessä.
Oppilaita tulee luokkaan ympäri Suomen – joskus muistakin maista. Voit hyvin kirjoittaa nimesi jälkeen myös paikkakuntasi: Olli Oppilas Tampere. Jos samalla koneella on useita oppilaita, niin silloin voi kirjoittaa: Esko ja Elli Esimerkki Oulu tai Maija Mallioppilas ja Veera Verkko-oppilas Kajaani.
4.3 LUOKAN TAULU (Share)
Keskellä näyttöä on Share- eli luokan taulu -ruutu. Opettaja jakaa siihen jonkun oman tietokoneensa ohjelman, yleensä heprean/aramean/kreikan kirjoittamiseen sopivan tekstinkäsittelyohjelman. Kun opettaja on avannut luokan taulun, niin oppilas voi sen halutessaan suurentaa koko näytölle. Ruudun oikeassa ylänurkassa on koko näytön painike (pikkulaatikko kulmamerkkeineen).
4.4 VERKKOLINKIT (Web Links)
Tunnilla käytettyjen ja kotiläksyjen tekemiseen tarvittavien pdf-dokumenttien osoitteet tulevat Web Links -ruutuun noin vuorokauden kuluessa tunnin pitämisestä. Verkkolinkit toimivat vain tietokoneella. Mobiililaitteiden käyttäjät voivat avata tiedostot suoraan luokan varastosta, jonka osoitteen saat opettajalta kurssin aloitussaatteessa.
4.5 ILMOITUSTAULU (Notes)
Notes-ruutu on luokan ilmoitustaulu. Siinä näkyy kurssin aikataulu sekä seuraavan tunnin kotiläksyt.
4.6 KESKUSTELU (Chat)
Chat- eli keskusteluruutuun voi kirjoittaa tervehdyksiä, kysymyksiä tai muita kommentteja. Oma kirjautumisnimesi näkyy viestissä (kirjoittajalle näkyy pelkkä "You"), joten omaa nimeä ei tarvitse lisätä. Viesti kirjoitetaan ruudun alareunassa olevaan valkoiseen kenttään (Type here) ja lähetetään joko klikkaamalla sen vieressä olevaa nuolta tai näppäimistön Enter-painikkeella.
Jos haluat viestisi näkyvän vain opettajalle, niin klikkaa Everyone-kohdan vierestä plus-merkkiä ja valitse Hosts. Käytä tätä Hosts-valintaa vain silloin, kun opettaja on luokassa. Tuntien välillä vain Everyone-kohtaan jätetyt viestit tulevat perille.
5. OPPITUNTIEN TALLENTEET
Jokaisesta oppitunnista on tarkoitus tehdä tallenne. Tallenteen osoite tulee heti oppitunnin jälkeen luokan Web Links -ruutuun. Tallenteen voi laittaa tauolle tai jatkaa katsomista haluamastaan kohdasta. Äänenvoimakkuutta voi säätää oikealta alhaalta. Jos Notes- tai Chat-ruudussa on paljon tekstiä, niin niitä voi katsoa myös tallennetta seurattaessa palkkeja vierittämällä tai nuolinäppäimillä.
Kansalaisopiston maksullisten kurssien oppituntitallenteet on tarkoitettu vain niille, jotka ovat kurssille ilmoittautuneet. Yhden tallenteen voi omalla tietokoneella näyttää ystäville kurssin esittelemiseksi. Älä jaa kuitenkaan luokan tai tallenteiden osoitteita muille. Kurssin tallenteet ovat katsottavissa seuraavan lukuvuoden alkuun asti.
Jos tallenteella on synkronointiongelmia (ääni ja kuva kulkevat eri tahdissa, opettajan ja oppilaiden äänet menevät sekaisin), niin sulje tallenne ja verkkoselain sekä aloita uudelleen alusta. Voit myös kokeilla selaimen vaihtamista tai aikaa, jolloin verkossa ei ole niin paljon ruuhkaa.
6. RAAMATTUTUNTIEN TALLENTEET
Raamattutuntien tallenteet (noin sata tallennetta vuosilta 2017–2019) ovat vapaasti katsottavissa. Mp4-videoiden kuvanlaatu on huonompi kuin verkkoluokkatallenteissa.
T Tallenteet ja videot
https://gen.fi/t.html
Youtube-kanava "Juha Muukkonen – Genesis ry"
https://www.youtube.com/channel/UCu810gEoHTUKL7YQSEhtQxw
www.bit.ly/JuhanYoutube